söndag 13 april 2014

Iakttagelser från England


I början av december besökte jag i privat syfte London och hade möjligheten att besöka en  julbasar som en grundskola ordnade. Jag passade då på att titta in i ett klassrum tillhörande en årskurs 5:a och möttes av struktur och ordning och framför allt en otroligt inspirerande och färgsprakande lärmiljö,


Visualisering samt ordning och reda verkar vara ett ledord i den engelska skolan. ALLT tycks visualiseras. Diskussionskamrater, skrivregler, räkneregler, dagsscheman, redovisning av aktuella projekt... Här syns inga vita väggar. Själv tycker jag det är otroligt inspirerande men men har man problem med koncentrationen kan det vara lätt att tappa fokus i denna färgsprakande miljö.Böcker ställs ut i ett litet minibibliotek i klassen för att inspirera till läsning och faktasökning. Undervisningsmaterial i alla dess former för alla ämnen är tydligt ordnade i byråer där varje låda rymmer material för ett särskilt ämne eller temaområde. Ordning och reda, var sak har sin plats! 


Hur fördelaktiga denna färgsprakande miljö är för elever som har svårt med koncentrationen kan diskuteras eftersom denna miljö verkligen ger eleverna tusen intryck.  
Samtidigt ger visualisering av scheman, rutiner och tider tydlighet och förutsägbarhet för eleverna vilket är tryggt och har en lugnande effekt på dem. Summa summarum var miljön allt annat än tråkig och var bra anpassad för den målgrupp den var tänkt för; barnen. 

/Linda SInga kommentarer:

Skicka en kommentar