onsdag 21 december 2011

fem före jullov...
Terminen avslutades idag med en pyssel- och dans-dag. Denna gång var även jag med och pysslade, riktigt roligt eftersom det inte blir så mycket pysslande i lilla klassen annars. Många fina julkrubbor blev resultatet. Änglakör eller ståtliga stjärngossar?

Josef och Maria.Mitt första halvår på skolan har gått mycket snabbt. Jag jobbar med att bygga upp en specialundervisning som fångar upp och erbjuder stöd till alla elever som behöver det. Det kräver bra rutiner och struktur och det tar tid att arbeta fram rätt modell för vår skola. Hösten har jag använt till att få en överblick över kunskapsläget i klasserna, lära känna eleverna och fånga upp de som behöver extra stöd just nu. Det är en bra början. 

Jag har också fått lära mig hur rutinerna i Strängnäs kommun fungerar när det gäller stödåtgärder och utredningar. Det kan se olika ut i olika landsting och kommuner. En del kartläggningar gör jag på skolan, andra får vi hjälp med av Resurscentrum i Strängnäs eller BUP. Att göra en utredning handlar inte om att komma fram till en diagnos på "problemen", utan om att veta vad elevens svårigheter beror på för att kunna ge rätt hjälp och stöd. Ju mer information vi har desto bättre kan vi göra individuella anpassningar. 

När ett barn uppvisar svårigheter i skolan, inlärningsmässigt eller socialt, är första steget alltid att ta reda på vad beteendet beror på. Det finns inga barn som är elaka eller stökiga för att de vill vara det, det finns alltid orsaker bakom. Vi lägger mycket tid på detta, att analysera hela situationen runt barnet och här är samarbetet med föräldrarna ovärderligt. En pedagogisk kartläggning eller en utredning kan också göras för att få mer kött på benen. Allt i syftet att veta hur vi kan stöda barnet på bästa sätt. 

Som jag nämnt i tidigare inlägg; det är vår skyldighet på skolan att alla barn ska trivas och lyckas med arbetet i skolan. Då kan vi inte kräva att alla gör allt på samma sätt. Rättvisa är det olika, inte det lika!


 GOD JUL och GOTT NYTT ÅR till er alla!
Hälsar JennyEn mycket fin sista skoldag.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar