fredag 17 februari 2012

Kojbygge och sport-coaching!


Denna vecka har för hela skolan handlat mycket om vinterexpeditionen! Efter tre dagar ute i skogen med skidåkning, snö, kojbygge och grillkorv så är jag nu tillbaka i lilla klassen som vanligt. Det har varit otroligt kul att vara med!  Under vinter-OS höll jag i trådarna för den mystiska grenen "Rakenna pesä", dvs. "bygga bo". Det är något av elevernas paradgren på skolgården och vad härligt att se deras iver när de fick bygga kojor med en hel skog som materialförråd! Imponerande byggen blev resultatet, men ännu mer imponerande var samarbetet i de blandade lagen. Bra jobbat alla elever!Denna vecka har jag även hunnit med de två sista föräldramötena och har nu fått träffa alla er föräldrar. Jag ville vara med på alla möten för berätta om lilla klassen och vad jag gör. Det kom upp en hel del bra frågor och så fick jag chansen att lära mig vilka mammor och pappor som hör ihop med vilka barn. :)

Under ett föräldramöte var det en förälder som jämförde lilla klassen med sportens elitträningar. Inom sporten är det ett privilegium att få extra, individuell träning. Där handlar det om att analysera vad som fungerar bra eller mindre bra och lägga in stöten där det behövs. Allt med målet att komma framåt och bli bättre.

Jag tycker att det är en mycket bra jämförelse! Det finns många saker med specialundervisning som eleverna uppskattar. Förutom lugn miljö, extra uppmärksamhet och roliga uppgifter så är den viktigaste faktorn att eleverna märker att de kan och utvecklas! Om vi lyckas med det på skolan, att barnen ser lilla klassen som ett privilegium, då har vi lyckats väl!

Det gäller även elever som riskerar att bli uttråkade i skolan eftersom uppgifterna är för lätta. De behöver extra utmaningar för att inte tappa motivationen! Än en gång, alla behöver utmaningar på rätt nivå. Blir det för lätt eller svårt tappas motivationen och eleven hittar på annat att göra istället för att jobba.

Ha ett riktigt skönt sportlov!
Hälsar Jenny

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar