fredag 14 september 2012

ADHD i Bilder

Innan skolan började i höst hade vi en fortbildningsdag med Karin Rosvall som pratade om hur man möter utmanande barn i skolan. Vad kan vi vuxna göra för att underlätta för dessa barn? För oss själva också för den delen eftersom dessa barn ofta ställer stora krav på både tålamod och pedagogisk påhittighet.

Vi kräver ofta att barnet ska ändra på sig, men inser alltför sällan att vi själva också måste anpassa vårt bemötande och de krav vi ställer. Allt blir lättare om det finns förståelse för deras situation.  De är inte ouppfostrade bråkstakar som medvetet trotsar läraren.  Att förstå är inte samma sak som att acceptera.

Här är en länk med tänkvärd läsning för att hjälpa till med just det, förståelsen. Läs och begrunda gott folk!

http://bloggmalplace.wordpress.com/2010/12/30/adhd-i-bilder/

Bra också att bli påmind om att med rätt omständigheter kan det som oftast ses som en funktionsnedsättning förvandlas till en funktionstillgång. Vi ska inte ändra på barnen, vi ska ge dem rätt omständigheter för att fungera i klassen. Det är lätt att säga, svårare att göra i verkligheten, ofta frågan om "trial and error" och mycket belönande när det lyckas!

Som Karin sa: "vi kan inte ändra på andra människor, vi kan bara ändra oss själva". Sant Karin. Det borde väl vara lättare för en "normalstörd" vuxen att ändra sig än att kräva att en 8-åring med sk funktionshinder ska göra det.. eller?Ha en riktigt bra helg i höstvädret!
hälsar Jenny

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar