söndag 26 maj 2013

Sista veckan i lilla klassen..

De två senaste veckorna har jag sysslat med att "knyta ihop säckarna" i lilla klassen. Jag och eleverna har tittat bakåt på vad vi gjort och vad vi lärt oss. Jag använder mig ofta av veckoutvärdering där vi tillsammans funderar på vad eleven lärt sig under veckan, vad som gått bra och mindre bra. Det gör att eleverna är med på tåget och förstår varför vi tränar det vi tränar. Men ibland är det roligt att göra en utvärdering över en längre tid, då är skillnaden i kunskaperna mycket större. Jag använder mig av kontrolluppgifter och enklare tester för att kunna följa utvecklingen över tid, det är alltid kul att kunna visa framstegen för eleverna. Det ger många glada miner både för mig och dem. :)

Ibland går utvecklingen långsamt och trots intensiv träning kommer vi inte så långt som vi hade hoppats på. Men trots det kan vi alltid hitta några punkter som blivit bättre. För de eleverna är det desto viktigare att jag dokumenterar alla små steg och kan visa att träningen faktiskt gör en skillnad. Annars börjar det lätt kännas omotiverat för eleven att jobba hårt om man inte kan se någon effekt av allt det arbete som han/hon faktiskt lägger ner. 

Föräldrarna har fått feedback på det arbete som vi gjort sedan de senaste utvecklingssamtalen. Jag kan bara konstatera att vi har tacksamma och positiva föräldrar på Gripsholmsskolan. De flesta är mycket glada över det stöd som deras barn får och de hjälper gärna till med extra träning hemma. Tack för det alla mammor och pappor, det samarbetet är mycket viktigt! :)

Alla kartläggningar i klasserna är också klara. Nu senast träffade jag alla eleverna i f-klasserna för att kolla förkunskaper i matematik och svenska. Eleverna jobbade på bra och det ser lovande ut för höstens ettor.  De kartläggningarna följs upp i höst med enskilda lässamtal för att se exakt hur långt var och en kommit i läsutveckllingen. Det är mycket viktigt att få igång alla nybörjarna ordentligt med läsningen, så det kommer att hållas läsgrupper med både zebror och giraffer i höst. Vår policy är att vi hellre hjälper för mycket än för lite och ju tidigare hjälpen sätts in, desto bättre. 

På tal om hösten så har jag nu med varm hand lämnat över specialundervisningen till Linda, Jessica och Ida. Det här var min sista arbetsvecka så nu tar jag en paus och återkommer om ett år igen. 

Tack för mig för denna gång! :)
Hälsar Jenny1 kommentar:

  1. Ett stort, varmt tack till dig Jenny!
    Lycka till nu med allt spännande som väntar dig och välkommen tillbaka om ett år.
    Kram från rektor Nina

    SvaraRadera