tisdag 5 november 2013

Att läsa högt för barnen



Bilden har jag lånat här.
Jag surfade häromdagen runt lite på nätet i jakt på lite inspiration till talträningen men hamnade istället in på det här med högläsning för barn. Jag har en känsla av att man allt mer underskattar högläsningens effekter i dagens hektiska prestationssamhälle. Man tar sig inte tid att läsa högt för barnen och väljer istället att stimulera barnens utveckling genom spel på iPads, datorer, telefoner o.dyl. All heder åt alla de fantastiska appar och spel det finns på datorer och iPads, de är fantastiska komplement och ger stora möjligheter till variation i inlärningen, men vi får vara lite aktsamma så att vi inte glömmer gamla beprövade metoder. På sin hemsida presenterar Maj-Len Gutler Lindströms nio argument varför man ska läsa högt för sina barn:
  1. Barnets ordförråd ökar när ni läser böcker.
  2. Texterna i böcker innehåller fler sällsynta ord än vi normalt använder i samtal med små barn. Det är viktigt att barnet hör de här orden så att de blir en del av det egna ordförrådet.
  3. Ju tidigare i livet som ett barn introduceras för ett skriftspråk, desto bättre. Detta gäller även mycket små barn. Barnet blir säkrare i att identifiera språkets uppbyggnad.
  4. När du läser med barnet kommer du att märka att det sätter igång fler samtal, vilket är bra för barnets kommunikationsutveckling.
  5. Barnet tränar sig på att lyssna. Det är en viktig förmåga att utveckla inför all inlärning, även läsinlärningen.
  6. Barnet lär sig att koncentrera sig på något som ni har gemensam fokus på. Att kunna hålla koncentration och fokus gynnar all inlärning.
  7. Barnet lär sig veta hur man använder en bok, hur man vänder blad och lär sig också förstå hur ord och texter är uppbyggda.
  8. Högläsningen har en positiv effekt på barnets identitetskänsla och bidrar till att barnet känner sig tryggt och älskat.
  9. Högläsning kopplas ofta samman med mysstund, och har en lugnande effekt på barnet.
Jesper Sundén, krönikör på SvD och pappa, har också lyft frågan om högläsning för barn.  Hans krönika Högläsning föder frågvishet belyser de fina värden som högläsningen medför och exemplifierar många av de argument för högläsning som Gutler Lindström lyfter fram. Läs den gärna här

Undersökningar och PISA-resultat visar att andelen vuxna som läser för sina barn på 30 år har minskat från 80% till 35%, att var femte niondeklassare i Sverige har svårt med läsförståselse och att allt fler barn och unga lider av depressioner. Oroväckande. En daglig mysstund i soffhörnet tillsammans med en bra bok och varandra kan väl inte vara helt fel, varken för inlärningen eller välbefinnande, varken för stor eller liten?

Allt väl!
/Linda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar