söndag 30 oktober 2011

Guidad rundtur


Alla elever på skolan får komma till lilla klassen ibland och se vad vi gör där. I en del klasser har alla elever redan varit det och jag jobbar för att alla ska hinna prova på innan jul. Eleverna är nyfikna på vad vi gör, jobbar vi med samma saker som i klassen, spelar vi spel, får man läxor?  Gemensamt för alla klasserna är att eleverna njuter av tystnaden, lugnet, arbetsron och den extra uppmärksamhet som jag kan ge när vi jobbar i liten grupp. Det mår alla barn bra av och vissa behöver det oftare än andra.

- Vem ska komma till lilla klassen idag? Är det min tur? När får jag komma igen? Snälla får jag komma med idag?

Så låter det ofta när jag möter eleverna på skolgården och i korridorerna. Det är mycket roligt att höra! Men det finns även situationer där det inte är läge att gå ifrån klassen, då jobbar jag med eleverna i klassrummet istället. Det är bra att ha alternativ, det gör det lättare att hitta rätt för varje enskild elev.  Jag väljer plats utgående från den enskilda eleven och ofta ger jag eleverna möjlighet att välja själva, stora eller lilla klassen?

Det finns ibland en rädsla för utanförskap när man plockar ut eleverna ur klassrummet. Den rädslan bygger på att eleverna kan stämplas som "sämre" för att de går till specialläraren eller att de  missar vad som händer i klassen. Det krävs ett medvetet arbete för att undvika detta. Jag ser många fördelar med att erbjuda lilla klassen som ett alternativ och vill skapa ett klimat på skolan där det är lika naturligt att vara i lilla som i stora klassen och där vi ser lilla klassen som ett privilegium. Därför blir jag mycket glad av att eleverna så gärna vill komma hit! 


Här följer en rundtur i lokalerna:
Arbetshörnan

Materialhörnan


Arbetsbordet i rummet bredvid och lässoffan.


Arbetshörna i treornas klassrum, här sitter vi när jag är med i stora klassen. 

Sådana här arbetshörnor finns de flesta klassrum. Här sitter jag med en eller två elever och jobbar, men det händer ofta att bordet blir fullt när andra elever tar med sina böcker och ansluter. Det blir lilla klassen i stora klassen. 


Ha en bra fortsättning på helgen och ett lugnt och skönt höstlov!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar